Varför ska man välja bönpasta framför vanlig pasta?

Många föredrar smaken och det är en bra andledning till att börja med. Tittar man på energiinnehållet är det ungefär detsamma i båda.  Tittar man däremot på mängden kolhydrater så skiljer de sig åt. Bönpastan innehåller väldigt lite kolhydrater och är rikare på både protein och fiber, men betydligt mer fett i den. Dessa faktorer resulterar i att mättnaden blir större och man kan äta mindre portioner vilket kan vara önskvärt om man vill undvika en viktuppgång eller till och med tappa i vikt.

Vetemjöl innehåller stor mängd kolhydrater i en form som snabbt omvandlas till energi i form av socker i kroppen. Om du inte förbränner det höjer det ditt blodsocker. Ett blodsocker som ofta är högt bidrar till viktuppgång och en mängd av våra vanligaste sjukdomar, som typ 2 diabetes och högt blodtryck. Nu ska vi inte bli rädda för vetemjöl för så länge man har en bra och balanserad kost kan man unna sig ibland.

Månadens box innehåller bönpasta från a ala eco.

Bönpasta med ärtpesto, smulad feta och rostade pumpakärnor

Ärtpesto:

 • 250 g frysta små gröna ärtor
 • 2 dl vatten
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 2 vitlöksklyftor
 • 25 g sötmandel
 • 0,5 dl olivolja
 • 1 dl riven parmesanost
 • flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering:

 • 100 g fetaost
 • 30 g rucola
 • 3 msk pumpakärnor

Gör så här

Koka upp vatten och smula i buljongtärningen. Lägg i de frysta ärtorna och dra av från värmen. Låt stå ett par minuter under lock.

Mixa ihop 1 dl av buljongen, ärtor, vitlök och mandel. Häll i oljan och mixa lite till. Rör ner osten och späd ev med mer buljong om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Tillaga pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Servera pastan med ärtpeston, smulad fetaost och rucola. Toppa med pumpakärnor.