omegahogkonc

Din kropp och din hjärna byggs delvis upp av ett slags fett som heter omega 3. Men din kropp kan inte bilda sådant fett. Det är alltså livsnödvändigt att få i dig omega 3 genom maten du äter. Problemet? Västerländsk mat innehåller mindre och mindre omega 3 på grund av att fisken odlas och kor matas med spannmål istället för gräs.

Omega 3-fetter har minst två viktiga effekter i kroppen:

  1. Tillsammans med sina kusiner omega 6-fetterna påverkar de nivån av inflammation i kroppen.
  2. De är en av byggstenarna till cellmembran (cellernas ytterhöljen) och ger dem rätt egenskaper. Särskilt mycket omega 3 går åt till att bygga upp alla hjärnans celler.

Omega 3 av högsta kvalitet – långa fettsyror kallade EPA och DHA – finns idag främst i fet fisk. Exempelvis lax, sill och makrill. Särskilt mycket ses i vildfångad fet fisk. Ett dyrare men bra sätt att få i sig omega 3 är vidare att äta kött från djur som betat gräs, exempelvis utegående kor.

För de som inte regelbundet äter fet fisk eller gräsbetat kött kan tillskott vara klokt.

Läs mer om att hitta balansen i kosten mellan omega 3 och omega 6 här